Barneutstyr

Prøv utstyret i butikken

En viktig ting å vurdere når dere skal anskaffe utstyr, er om dere faktisk kan greie å bruke det rent praktisk. Dette kan det være smart å sjekke ut i butikken, før dere kjøper utstyret.

Du bør være spesielt oppmerksom på om du klarer å betjene ulike lukkemekanismer og håndtak, reguleringsmekanismer og spesiallåser, trykk-knapper og knapper, og hvor store tyngder du greier å løfte.

Utvalget av barneutstyr er stort og forandrer seg raskt. Det er derfor ikke mulig å anbefale produkter eller oppgi spesielle produktnavn som passer for revmatikere.

Barneklær

En god del av barneklærne har trykknapper, små knapper og glidelåser. Har du plager fra hånd- og fingerledd, kan dette innebære utfordringer i det daglige stellet. Det kan derfor være lurt å satse på klær i elastisk stoff med få lukninger, framfor klær med små knapper eller andre lukkemekanismer.

For å dra opp glidelåser og kneppe knapper, kan du bruke en pinsett-tang. Dette er et spesialhjelpemiddel som du også kan bruke til å rive opp festetapen på engangsbleier med. Pinsett-tangen gir et kraftigere og presist grep.

Etter hvert som barnet blir litt større, kan du få et større grep på en glidelås ved å sette i en ring, eller anskaffe klær med borrelåser. Borrelåser er lettere å åpne og lukke. Mange foreldre velger å kjøpe barnesko med borrelåslukning framfor skolisser.

Et lite barn i huset medfører også automatisk mer skittentøy. Dersom vaskemaskinen er plassert på en halvhøy sokkel, kan det være enklere å ta ut klærne fra vaskemaskinen. Hvis du har problemer med skuldrene, kan det være lettere å bruke et tørkestativ med lavthengende snorer. Ved å benytte tørketrommel kan du i stor grad unngå å henge opp tyngre, vått tøy.

Barnesengen

Mange sprinkelsenger har sengebunn med regulerbar høyde. Den første tiden etter fødselen er det ofte enklest å ha barnet i en høy seng eller en sprinkelseng med sengebunnen i høyeste stilling, fordi det da blir lettere å løfte barnet ut.

Enkelte sprinkelsenger har også en nedsenkbar langside. Hvis sengebunnen i barnesengen kan justeres til å bli like høy som voksensengen, kan barnesengen settes inntil voksensengen og barnet trekkes over til voksensengen uten at du må stå opp, for eksempel ved mating om natten. Bruk av stellematte, glidebrett eller glidelaken mellom barneseng og voksenseng kan lette forflytningen av barnet.

Etter hvert som barnet blir større, må sengebunnen senkes og det kan da bli tungt å løfte barnet opp av sengen. Det finnes barnesenger i vanlig handel som har smarte åpningsmekanismer. Enkelte senger har sidehengslet langside som kan åpnes som en dør, mens andre senger har en langside som kan trekkes opp som en grind.

Barnevogn

Man bør bruke god tid på valg av barnevogn. Sjekk at

  • håndtaket er godt å holde i
  • du kan betjene bremsen
  • du kan slå kalesjen opp og ned
  • låsemekanismer på bag og understell ikke er for harde å håndtere
  • du kan få av og på hjulene
  • du kan slå sammen og løfte vogna opp i bilen

Sjekk også vekten av vognbagen og vær oppmerksom på at den blir tyngre å bære med barn, dyne og pute oppi.

Vurder trehjuling opp mot firhjuling. Vær oppmerksom på at en trehjuling uten låsbart nesehjul fungerer fint på harde flate underlag, men den kan være svært tung å kjøre på litt ujevnt underlag. Store hjul på vogna gjør ofte vogna noe stivere, men kan lette framkommeligheten ved ujevnt terreng og snø.

Mange har gode erfaringer med lette vogner som er enkle å slå sammen, men det viktigste er at du vurderer ut ifra egne forhold og behov før du velger vogntype.

Barnebilsetet kan monteres på noen vogntyper, slik at du kan trille barnet i bilstolen bort til bilen. Dette kan være avlastende, spesielt dersom det er et stykke å gå fra huset og bort til der bilen står parkert.

Lekegrind

Bruk av lekegrind gir deg mulighet til å legge fra deg barnet trygt mens du lager mat eller utfører andre daglige gjøremål. Flere anbefaler lekegrind med dør og regulerbar bunn. Du slipper da å bøye deg over lekegrinda når du skal ta ut barnet.

Noen foretrekker en mindre lekegrind med hjul, slik at den lettere kan flyttes til andre deler av rommet.

Bilstol

Bilstoler med fastmontert base i bilen anbefales, fordi selve bilstolen enkelt kan tas inn og ut av bilen. Fordelen er at barnet kan festes i bilstolen før man går ut. Bilstolen bæres så bort til bilen og plasseres direkte på basen.

Sjekk at du kan håndtere reguleringer og låsmekanismer, og at du kan bære bilstolen med en vekt som tilsvarer barnets vekt. Det finnes også bilstoler som kan vris på plass, noe som gjør det enklere å plassere barnet eller ta det ut av bilstolen, og som kan være avlastende for de som sliter med ryggplager.

Oppdatert May 2024