Uspesifisert bindevevssykdom

Dersom du har uspesifisert bindevevssykdom bør du kontakte revmatolog når du ønsker å bli gravid. Sammen med revmatologen legger du en plan for behandling og oppfølging i svangerskapet.

Før svangerskap er det viktig å kartlegge risikofaktorer, knyttet til aktiv revmatisk betennelse, eventuell påvirkning av indre organer, samt tilstedeværelsen av spesielle antistoffer i blodet. Dersom sykdommen har typiske trekk som ved SLE eller annen spesifisert bindevevssykdom, bør du følges opp som kvinner med den spesifiserte bindevevssykdommen.

I tillegg til oppfølging hos revmatolog og gynekolog, skal du følges av fastlege eller jordmor i kommunen som andre gravide.

Dersom svangerskapet forløper uten komplikasjoner kan de fleste føde vaginalt. Det er gynekolog som vurderer de tilfellene der det er aktuelt med keisersnitt.

De fleste opplever stabil sykdom etter fødselen, men uspesifisert bindevevssykdom kan hos noen utvikles til en spesifisert bindevevssykdom i forbindelse med svangerskap (SLE, Sjøgren, systemisk sklerose, inflammatorisk myopati). Du bør derfor følges opp av revmatolog i året etter fødselen. Det er viktig å diskutere prevensjon etter fødselen.

Oppdatert May 2024