Planlegge svangerskap

Dersom du har en inflammatorisk revmatisk sykdom og planlegger å bli gravid bør du kontakte revmatolog eller den som er ansvarlig for oppfølgingen av din revmatiske sykdom. Din behandler vil informere om din sykdom og svangerskap, og vurdere om det er behov for tilleggsundersøkelser eller vurdering hos andre spesialister før graviditeten.

Mange antirevmatiske medisiner kan brukes av gravide. Det er viktig å ikke slutte med medisiner uten å ha diskutert dette med revmatolog. Revmatolog vil gi beskjed om hvilke medisiner du må slutte med før du prøver å bli gravid og om det er andre medisiner du kan bruke isteden. Du kan også diskutere om det er noe du selv kan gjøre for å få et best mulig svangerskap, for eksempel holde deg fysisk aktiv og finne balanse mellom aktivitet og hvile.

Det anbefales å ta kontakt med din behandler igjen ved en positiv graviditetstest, for å få oppfølging i svangerskapet tilpasset sykdommen din.

Selv om det som oftest går bra også de gangen vi ikke rekker å legge en behandlingsplan før et svangerskap, er hovedregelen: Et planlagt svangerskap i en rolig sykdomsfase er det beste utgangspunktet for stabil sykdom i svangerskapet og tiden etterpå, og det beste utgangspunktet for barnet i magen.

Under «Diagnoser» kan du lese mer om hva som er viktig ved planlegging av svangerskap ved de ulike revmatiske sykdommene.

 

Her kan du lese mer om aktuelle tema knyttet til planlegging av svangerskap

 

Sjekkliste

Pasientens sjekkliste - dette kan du diskutere med din revmatolog eller annen behandler

Oppdatert May 2024